Tipovi vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole

Male boginje (morbili) su akutna virusna bolest, koja se lako prenosi sa jedne na drugu osobu. Bolest počinje sa visokom temperaturom, a nastavlja se razvojem kašlja, curenjem iz nosa, pojave konjunktivitisa i dobijanjem tipičnog osipa na sluzokoži (Koplikove tačke) koji se javlja 1-2 dana pre pojave osipa po koži. U blizu 30% slučajeva javljaju se komplikacije, koje su češće kod dece mlađe od 5 godina i starijih od 20 godina, a među njima su najčešće: proliv, zapaljenje srednjeg uha i zapaljenje pluća.1 Kod svega jednog na 1000 do 2000 bolesnika od malih boginja može doći do pojave encefalitisa kao komplikacije, koji u pojedinim slučajevima može dovesti do trajnog fizičkog i duševnog oštećenja.

Zauške (parotitis, mumps) su virusno oboljenje, tokom koga virus parotitisa ulazi u različita tkiva u organizmu uključujući moždanice, pljuvačne žlezde, pankreas, testise i jajnike. Zapaljenje ovih tkiva kao posledica infekcije vodi do ispoljavanja karakterističnih simptoma zauški: parotitisa (uvećanja pljuvačnih žlezda) kod 30-40% obolelih. Komplikacije zauški se češće javljaju kod odraslih u formi neuroloških poremećaja (aseptičnog meningitisa i ređe encefalitisa) i zapaljenja testisa i jajnika ukoliko se bolest javi nakon puberteta. Retka ali karakteristična komplikacija zauški je gubitak sluha.1

Rubeola (crvenka) je virusno oboljenje koje je u početku smatrano jednim oblikom malih boginja, dok nije bolje proučeno. Rubeola najčešće ima lakši tok, a često prolazi i bez simptoma. Ukoliko se jave, simptomi su sledeći: temperatura, blaži osip po koži i oticanje limfnih čvorova. Kod odraslih, u odnosu na decu, češće se javljaju bolovi i zapaljenje u zglobovima.1 Jedna od najozbiljnijih komplikacija rubeole nastaje ukoliko se ona javi tokom trudnoće, kada postoji opasnost od tzv. kongenitalnog rubeola sindroma. Ukoliko trudnica oboli tokom prvog trimestra, verovatnoća da će virus dovesti do deformiteta na fetusu iznosi čak 85%.1 Posebno zato što infekcija virusom rubeole može da prođe bez ikakvih znakova bolesti, zaražene osobe mogu biti opasne za svoju okolinu kao prenosioci zaraze, posebno ako u njoj ima trudnica.

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole u Srbiji se izvodi kod dece počev od navršene prve godine života (12-15. meseca).2 Vakcinacija se izvodi tzv. MMR (skraćeno od measles-mumps-rubella) vakcinom koja štiti protiv ove 3 bolesti. Sama MMR vakcina je takozvana "živa" vakcina - odnosno sadrži žive, oslabljene viruse malih boginja, zaušaka i rubeole, koji ne mogu da izazovu bolest – a primenjuje se putem injekcije.

U svetu je dostupno nekoliko proizvođača MMR vakcina, koje se među sobom razlikuju i po tipu sojeva virusa zauški koje sadrže (Urabe 9, Jeryl-Lynn, Leningrad-Zagreb itd.).
U SAD i Evropskoj uniji najviše se koriste MMR vakcine na bazi Jeryl-Lynn (čita se Džeril-Lin) soja virusa zauški.
U Srbiji su dostupne dve MMR vakcine - jedna Urabe 9, a druga RIT4385 (Jeryl-Lynn soj virusa) dok su ostali delovi vakcine slični.

Pored vakcinacije, u Srbiji se izvodi i MMR revakcinacija – i to u 7. godini, pre samog polaska u školu, primenom još jedne doze MMR vakcine, odnosno u 12. godini života (za decu koja su u školu krenula nakon uvođenja novog Pravilnika o imunizaciji 2006. godine).

Literatura:
1. http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/pink-chapters.htm
2. Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima. Sl. Glasnik Republike Srbije 11/2006
^ Nazad na vrh

Srbija

Ključne činjenice

Svake sekunde...
mi isporučimo više od 35 doza vakcina
Svake minute...
više od 1.100 recepata je izdato za GSK proizvode
Svaki sat...
potrošimo više od 300.000 funti (US$ 562,000) za pronalaženje novih lekova
Svaki dan...
više od 200 miliona ljudi širom sveta upotrebljava GSK četkice ili pastu za zube
Svake godine...
naše fabrike proizvedu 9 milijardi Tums tableta, 6 milijardi Panadol tableta i 600 miliona tuba pasti za zube