Rotavirusni gastroenteritis


Rotavirus je glavni uzročnik akutnog proliva i povraćanja (poznat i kao gastroenteritis) kod odojčadi i male dece u celom svetu. Pogađa gotovo svu decu do pete godine života1, a većinu u prve dve godine života. Procena je da će jedno od 54 dece morati da se leči u bolnici2, ali šira javnost zna vrlo malo o ovom vrlo zaraznom virusu. Rotavirusni gastroenteritis uglavnom se javlja tokom zimskih meseci. Simptomi uključuju vodenasti proliv, povraćanje, groznicu, bol ili grčeve u stomaku, a kod težih slučajeva i dehidrataciju. Ovi simptomi mogu biti uznemirujući i mogu da traju do osam dana, što je opterećenje za malog bolesnika i njegovu porodicu. Svake godine u Evropi se zabeleži 3 600 000 slučajeva rotavirusnog gastroenteritisa kod odojčadi i dece do pet godina2, a rezultat toga je:
- 2,8 miliona slučajeva koji se leče kod kuće2
- 700 000 poseta lekaru2
- više od 87 000 slučajeva bolničkog lečenja2, što rotavirus čini najčešćim razlogom za hospitalizaciju odojčadi zbog gastroenteritisa

Rotavirus je vrlo zarazan i otporan je na većinu sredstava za čišćenje u domaćinstvu. Širi se putem prljavih ruku. Može da se prenese sa površina u domaćinstvu, uključujući površine za igranje i igračke. Rotavirus takođe može da se širi kijanjem, kada kapljice koje sadrže rotavirus iz vazduha ulaze u telo kroz usta ili nos.

Rotavirusni gastroenteritis ima prepoznatljive simptome:

- težak vodenast proliv
- obilno i teško povraćanje
- bolovi ili grčevi u stomaku
- povremeno groznica i konvulzije

Rotavirusni gastroenteritis se pored ovih simpotma potvrđuje analizom stolice.

Ako Vaše dete boluje od teškog rotavirusnog gastroenteritisa može imati i do 20 epizoda povraćanja i proliva dnevno, što može dovesti do dehidratacije. Što je dete mlađe, to je rizik od dehidratacije veći. Rizik od dehidratacije posebno je opasan za odojčad.

Ako Vaše dete pati od teškog proliva ili mučnine odmah posetite lekara. Sprečavanje dehidratacije veoma je važno. Dajte detetu dovoljno tečnosti kako biste nadoknadili onu izgubljenu prolivom ili povraćanjem - neka često uzima po gutljaj vode, čak i ako povraća.

Ako dete dehidrira, bolničko lečenje može biti neophodno kako bi se izgubljena tečnost nadoknadila intravenskim putem (infuzija). Prosečan boravak u bolnici zbog rotavirusne infekcije u proseku iznosi 12 dana3, ali period varira i zavisi od starosti deteta. Što je dete mlađe, veća je verovatnoća da će ostati duže.

Smatra se da je vakcinacija najbolji način zaštite od teškog proliva i povraćanja prouzrokovanih rotavirusom4. Vakcinacija treba da se obavi tokom prvih šest meseci, budući da je kod manje dece veći rizik od teže bolesti. Od svog lekara možete da zatražite informacije o vakcinisanju Vašeg deteta, budući da vakcinaciju odojčadi i male dece preporučuje grupa evropskih stručnjaka.4

U Srbiji su od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva registrovane dve vakcine protiv gastroenteritisa izazvanog rotavirusom.

Literatura:
1. Parashar UD et al. Rotavirus. Emerg Infect Dis 1998;4(4):561-570.
2. Soriano-Gabarro M et al. Burden of rotavirus disease in European Union Countries. Paed Infect Dis J 2006; 25(1):S7-S11.
3. Gil A et al. Hospital admissions attributable to rotavirus in Spain. Abstract, ESPID annual meeting, May 2002.
4. Van Damme P, et al. Rotavirus: considerations for successful implementation in Europe. Lancet 2006; 6:805-812.


^ Nazad na vrh

Srbija

Ključne činjenice

Svake sekunde...
mi isporučimo više od 35 doza vakcina
Svake minute...
više od 1.100 recepata je izdato za GSK proizvode
Svaki sat...
potrošimo više od 300.000 funti (US$ 562,000) za pronalaženje novih lekova
Svaki dan...
više od 200 miliona ljudi širom sveta upotrebljava GSK četkice ili pastu za zube
Svake godine...
naše fabrike proizvedu 9 milijardi Tums tableta, 6 milijardi Panadol tableta i 600 miliona tuba pasti za zube